Podsumowanie realizacji Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2023

Podsumowanie realizacji Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2023

 

Centrum Usług Społecznych w Gminie Kramsk wraz z Urzędem Gminy w Kramsku z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Koninie realizowało w 2024 roku Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.

Dystrybucja artykułów spożywczych do osób potrzebujących odbywała się w okresie czerwiecpaździernik 2024 roku.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatne 17 produktów spożywczych z różnych grup towarowych: artykuły owocowe, warzywne, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze i dania gotowe.

Lista dystrybuowanych towarów: groszek z marchewką, dżem truskawkowy, makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna, mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający, szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju, cukier biały, olej rzepakowy, fasolka po bretońsku.

Ostatecznie pracownicy socjalni wydali 195 skierowań dla 519 osób, którym wydano 1477 paczek żywnościowych, łącznie 17 ton 369,82 kg  żywności. W ramach działań towarzyszących dla osób korzystających
z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty o niemarnowaniu żywności dla 45 uczestników
i 2 warsztaty kulinarne dla 45 uczestników.

Przejdź do treści